Home Blogg

Blogg

Øvelse 12. januar 2009

Posted by Petter Spæren Tue, January 13, 2009 18:32:04

Det er alltid spennende å komme til øvelseslokalene, og denne gangen hadde ingen meldt forfall til meg. Ser da bort fra dem som har meldt fra tidligere. Det er klart at frammøteprosenten gjør noe med oss alle, og jeg tenkte mitt da det satt et halvt kor på møterommet litt før sju. Etterhvert kom imidlertid både den ene og den andre tuslende, og til slutt var vi tretten mann meg selv medregnet.
Her har vi et forbedringspotensiale. For det første skal fravær meldes meg så tidlig som mulig slik at jeg som skal lede øvelsen er forberedt, og for det andre må vi bli flinkere til å være på plass 5 på i stedet for 5 over.
Nåvel! Dette ble en av de fineste øvelsene siden august 2008, og det er virkelig inspirerende når vi er mange og forberedte! Det inspirerer meg, og jeg merker også at dere som sangere trives og blomstrer.
Denne gangen jobbet vi intenst med "Daddy sang Bass". Stemmer ble gjennomgått, feil rettet opp, synket ble bedre og avslutningen satt. I tillegg sang vi mer legato enn før. Fremdeles er det en del tekstlig usikkerhet, det gjelder også meg selv, derfor er det viktig at den enkelte tar en jobb og sørger for at det sitter. "Daddy" kommer til å bli en låt på repertoaret, og jeg tror det vil bli en låt som vil kle koret. Den er både repeterende, variert, frisk og litt koralpreget.
Mot slutten sang vi gjennom "Darkness" og " Beer Barrel", de sitter uten noter og kan synges ute. Vi skal jobbe videre med dem. Neste øvelse ser vi på legato og dynamikk/styrke.
Dette ble en øvelse å minnes. La det bli mange slike, karer.

In Harmony Petter S.

 

 

Øvelse 5. januar 2009

Posted by Petter Spæren Tue, January 06, 2009 19:00:21

Så var vi i gang igjen! Øvelsen startet med en del info fra styret og utdeling av blanketter for innbetaling av kontingent! Alltid like populært, og vi betaler med glede.
Ti mann inklusive meg selv denne gangen, og vi jobbet først godt med klang og vokalegalisering. Det trengs, igjen og igjen.
Deretter tok vi for oss "Darkness on the Delta" og ""Beer Barrel polka" med særlig vekt på å utrydde feilsynging i enkeltstemmer og å få det synkront. Det hjalp, og begge disse er nå klare for å synges ute. Fin tilvekst til repetoaret.

Vi gikk også løs på "Daddy Sang Bass" som har fått lov å hvile litt, nærmest modnes! Denne tar vi opp på neste øvelse, og jeg oppfordrer nå alle til å lese tekst, sette seg foran CD-spilleren med noter og øve inn stemmen sin. Det letter arbeidet.

Etter øvelsen hadde styret og coach et lite møte der Paul skisserte tanker for verving. Gutten hadde tenkt i jula! Styret vil ta dette opp med medlemmene, her er det viktig å få med alle og skape glød! Ny website er allerede opprettet.

In Harmony Petter S.

 

 

Julebukkene kommer 27. desember 2008

Posted by Petter Spæren Mon, January 05, 2009 18:22:27

Rolf (og derfor også Trine) hadde stilt huset til rådighet, og fra kl. 16.00 innfant glade sangere og sjåfører seg i tur og orden. Oppvarming skjedde både sanglig og på andre måter, (ikke sjåførene),og reiserute ble plottet inn.
Deretter sang vi oss gjennom Nissemann, We wish you... og Glade Jul i et ad hoc-arr. Etter omkledning og lett sminke framsto nissene som ekte og stilige på alle måter! Frank, Rolf, Hans Olaf, Einar B., Tommy, Einar Z, Marius, Roy Arne, Petter og Egil dro deretter ut i vinternatten for å glede folket. Det greide vi, for dette ble en svært så trivelig kveld! Beste på fire år!
Det er helt rørende å se hvor glade folk blir og med hvilken iver de beverter julebukkene!!! Da vi til slutt sang i Fredrikstad sentrum for Kari Sand, var turen over og en del av de ivrigste nissene satte kursen mot Vollebergåsen der Trine og flere andre nissefruer sto klare med kjøttgryter og koldt drikke til slitne nisser.

Vi takker Rolf og Trine for fin tilrettelegging, og Knut som kjørte og videofilmet. Akkurat det siste er vi litt bekymret for!

Godt nytt år og In Harmony: Petter S.

 

 

Øvelse 15. desember 2008

Posted by Petter Spæren Mon, January 05, 2009 18:13:23

Dette var siste øvelse før julefreden senket seg over oss. Vi la hovedvekt på sanger til julebukkframtreden 27. desember, og fikk også skikkelig dreis på "Darkness on the Delta". De frammøtte, som kunne ha vært flere, ønsket hverandre en god jul!

In Harmony Petter S.

 

 

Øvelse 08.12.15

Posted by Petter Spæren Thu, December 18, 2008 22:49:33

Heller ikke denne gangen var vi fulltallige i alle stemmegrupper. Øvelsen ble brukt til øvelse på "Nissemann", "We wish you a merry" , samt "Darkness on the Delta" og "Beer Barrel Polka". De to siste er nå inne i basisrepertoaret.
Neste møte er hos Rolf den 27. desember. Julebukk.

In Harmony
Petter S.

 

 

Øvelse 8. desember 2008

Posted by Petter Spæren Thu, December 18, 2008 22:44:49

Øvelsen ble avlyst pga. forfall i stemmegrupper.

 

 

Øvelse 1. desember 2008

Posted by Petter Spæren Tue, December 02, 2008 21:54:27

Første øvelse i den siste måneden i dette året ble etterhvert brukt til å øve på "Nissemann", We wish you a merry Christmas", "Darkness on the Delta" og "Beer barrel polka". Jeg sier etterhvert fordi vi måtte vente en stund før vi hadde folk på alle stemmer. Tre hadde meldt forfall. Vi var sju i alt, dvs, åtte fordi Rolf Erik Solheim kom på øvelsen og sang bary sammen med Einar. Koselig å se deg og å synge sammen med deg igjen, Rolf Erik! I tillegg tok du en del av oppvarmingen og fikk oss opp i høyden med rett bruk av støtteapparatet.
Rolf dro i gang bassen på Nissemann, og deretter "woodsheddet" vi oss gjennom låta. De tre andre ble gjennomgått, og spesielt er jeg glad for at avslutningene på "Darkness" og "Beer Barrel" nå ser ut til å sitte.
Øyvind imponerer med å kunne sin stemme utenat, ja, bassgruppa hadde i grunnen en god dag, og det virker inn på oss alle.
Takk til slutt til Rolf som hadde med småkaker og fikk over kaffetrakteren slik at vi fikk sludra litt over noe varmt i pausen og bl.a. hørt nytt fra Rolf Erik som hadde vært i Sligo med kvartett og også litt om konsert/seminar den 14.mars her i Fredrikstad.

In Harmony
Petter S.

 

 

Julebordsang 28. desember 2008

Posted by Petter Spæren Tue, December 02, 2008 21:46:04

Frammøte på Handelstanden klokken 20.00 denne kvelden. Underholdning på julebordet i Millls. Første julebordopptreden i år, forresten første gang vi har vært i stand til å gjøre en sånn jobb etter omstruktureringer i flokken. Gratulerer til Einar Z. som brøt isen og debuterte i FBB-jakka!
Vi var godt besatt på alle stemmer unntatt lead, men vi greide oss selv om lufta antok ørkenfasong og stemmebånda ble lovlig tørre etterhvert. Øyvind meldte om svært gode tilbakemeldinger både på sangkvalitet, swowmanship og timing for opptreden. Førnøyde tilhørere er vårt mål. Neste år kan vi kanskje være mer aktive på dette markedet?

In Harmony
Petter S.

 

 

Minikonserter 25. november 2008

Posted by Petter Spæren Tue, November 25, 2008 21:01:22

Mye sang, og dermed en fin uke for oss i FBB. I dag var vi ute på Holmen og senere på sykehuset og underholdt en halvtimes tid hvert sted. Fin mottakelse og varmende ord i kulda. Jeg vet vi skapte litt glede rundt oss.
En tenor (Tommy), to leader (Egil og Petter), tre abrytoner (Terje, Einar og Paul), samt fire basser (Rolf, Frank , Øyvind og Ivar) skapte pyramidal form på korbesetningen, og det låt bra av oss. (Noen feiltrinn er det alltid.) Snakket med flere korsangere som uttalte seg rosende om klang og presisjon. Vi trengte vel å kome ut litt og lufte våre sangvinger. Dette sang vi;

My Wild Irish Rose
Heart of my Heart
Down our Way
Georgia
Me and my shadow
Bye, bye Blues
Happy Days are here Again
Breakin' up is hard to do
I'm sittin on top of the world
Keep the whole world singing

Takk til Rolf og styret som har ordnet disse konsertene og til Øyvind for den vi har til fredag kl.20:00 på Handelstanden. Da synger vi:

Var redo; I'm sitting on top of the world; Georgia; Bye, bye blues; Breaking up is hard to do; Ta lilla halvan; evt. Please dont give og Heart of my heart.

In Harmony
Petter S.

 

 

Øvelse og opptreden 24. november 2008

Posted by Petter Spæren Mon, November 24, 2008 20:43:06

Ute på sangoppdrag i kulda. De første små snøfnuggene dalte over byen i dag, og vi var ute og sang på eldresenter/aldershjem. Publikum; Åtte eldre damer som helt klart satte pris på sangen vår! Det var godt å komme ut på sangoppdrag igjen, det trengte vi. Det skal være like viktig for oss å underholde hvorenn vi er, og denne gangen gledet vi andre og hadde det fint sjøl også. I morgen, tirsdag er det ut igjen, Holmen og sykehuset:

Etter minikonserten dro vi til "Porselen" og øvde gjennom programmet til fredag. Travel uke!smiley

In Harmony
Petter S.

 

 

Øvelse 17. november 2008

Posted by Petter Spæren Sun, November 23, 2008 17:01:13

Vi jobbet med sanger til institusjonkonsertene i uke 48. Ingen tenorer denne gangen, tynt frammøte i det hele tatt. Jeg velger fra lista under på mandag og tirsdag!

My Wild Irish Rose
Heart of my Heart
Keep the whole World Singing
Down our Way
Georgia
Me and my shadow
Bye, bye Blues
Happy Days are here Again
Breakin' up is hard to do
I'm sittin on top of the world
Darkness on the Delta

In Harmony
Petter S.

 

 

Øvelse 10. november 2008

Posted by Petter Spæren Sun, November 16, 2008 21:25:41

Denne gangen måtte jeg melde forfall og ta hensyn til egen helse. Betennelse i øret med tilhørende penicillinkur og jobbfravær satte en stopper for øvelsen. Takk til Paul som steppet inn og gjennomførte øvelsen allikevel!

Neste øvelse bruker vi til å gå gjennom sanger vi skal synge ute på institusjonsoppdrag, så da plukker vi friskt fra denne lista:
My Wild Irish Rose
Heart of my Heart
Keep the whole World Singing
Down our Way
Georgia
Me and my shadow
Bye, bye Blues
Happy Days are here Again
Breakin' up is hard to do
I'm sittin on top of the world
Darkness on the Delta

Vi snacks!

In Harmony
Petter S.

 

 

Øvelse 3. november 2008

Posted by Petter Spæren Sun, November 09, 2008 21:08:43

I sommer tilbrakte Kari(kona) og jeg en av de fine, varme dagene på vannet i båten. Turen gikk til Tisler med nistekurv, badetøy solkrem og sjøkart. Kartet ble brukt nøye på hele turen, både fordi det er nødvendig, men også fordi det er interessant å bli kjent med navn og steder. Rundt Papperhavn er det flere steder der det gjelder å se nøye på kartet, men det var akkurat her det glapp. Sola skinte, det lå båter ved alle holmer, og jeg tenkte at siden det gjør det er det sikkert vann nok til oss. Det var det ikke. Vi barka på grunn til stor latter fra solbrune båteiere på svabergene i nærheten. Heldigvis var farten så lav den kunne være, og da jeg fikk motoren opp var det bare små skader. Vi kom oss hjem og brukte båten mye etterpå.
Jeg tenkte på denne episoden etter øvelsen den 3. november. Vi gikk litt på grunn der, og da er det alltid lurt å fundere litt over hvorfor det gjorde det. "Var redo", "Have a happy day" og "For he's a jolly good fellow " gikk greit etter oppvarming og gruppeøvelse for bary'ene og meg. Men, vi slet med "Kokomo". Etterhvert ble det ikke moro, vi kom inn i en dårlig spiral, vi gikk litt på grunn.

Nå har vi fått opp motoren, men bør se litt på hva vi kan gjøre for å få fart på "Kokomo" og "What'll I do?" igjen. La oss anta at vi alle bruker øvings-CD-ene på en fornuftig måte og at vi øver tekst. Vi vet også at disse sangene er utfordrende; Kokomo når det gjelder rytmikk, "What'll" når det gjelde musikalsk utforming og sprangene i stemmene.
Fravær er det ikke mulig å unngå, vi har en del av det og er sårbare overfor det. Si ifra til meg dersom du må melde forfall.
Dersom øvingsmateriellet ikke fungerer blir det feil å be dere sangere øve mer på det, da må vi forsøke å lage nytt, kanskje krever disse låtene at stemmene synges inn. Da får vi forsøke å ta den jobben. Men fram til Paul og jeg får gjort det har jeg ingen annen resept enn at vi får bruke det vi har og også holde humøret oppe. Vi har tross alt lært mye denne sesongen, og svært mange sanger er klare til framføring. Takk til Egil for fin opptreden på catwalken (nye kostymerO og ord i tåka mot slutten av øvelsen! It's only a hobby!

In Harmony, Petter S.

 

 

Øvelse 27. oktober 2008

Posted by Petter Spæren Tue, October 28, 2008 21:16:55

Denne gangen var det stinn brakke, dvs. vi var nesten fulltallige. Sånt er gøy!
Vi startet med bassøvelse kl.18.30, første gruppeøvelse i år. Vi lyttet til stemmekvaliteter og jobbet med å få homogen klang. Sånt tar tid, for bassenes klang skal både være lys og fokusert framme i "maska". Like viktig er følelsen av å vær en gruppe som løfter hverandre fram. Dette skal bli bra, og bassene fikk da også gode tilbakemeldinger i løpet av den vanlige øvelsesdelen. Paul jobba videre med bassene og "Georgia" mens jeg tok oppvarming med koret.

Denne gangen gikk vi gjennom "Have a happy day" og "Georgia", låter vi til en hver tid skal kunne synge ute. Det låt veldig bra, synket satt også etterhvert som dirigenten ble engasjert og veldig tydelig i bevegelsene.

"Darkness on the delta" sitter snart nå, vel og merke når det gjelder å kunne stemmene. Det skal bli godt å jobbe med utforming, balanse og dynamikk (styrke). "What'll I do?" er en låt jeg nærmer meg med skrekkblandet fryd! Legger faktisk mye arbeid i å kunne stemmene, men det er krevende. Vi kom videre i arr.et, men det krever tid og innstas fra alle.

Neste øvelse er det bary'ene som møter en halv time før. Det blir arbeid med homogenitet og plassering av stemme også her. Vi bruker "Georgia".

In harmony Petter S.

 

 

Øvelse 20. oktober 2008

Posted by Petter Spæren Sat, October 25, 2008 17:12:07

Godt frammøte denne gangen! Det er alltid inspirerende for både sangere og dir./coach. Planen for øvelsen var ambisiøs, "Var redo" og "Breakin' up is hard to do" ble kjapt gjennomgått, mens vi la mye arbeide i "Beer barrel polka" og "Daddy sang bass". "Darkness on the Delta" måtte utgå fordi det ikke ble tid til den. Vi ser om vi kan få tid til den neste gang.

Jeg krevde at alle (nesten) skulle synge "Daddy" uten noter også denne gangen. Synes vi fikk organisert det på en grei måte. Nå er det like før den sitter karer! Et par steder krever litt ekstra tekstlesing, men det klarer vi.

I løpet av uka har jeg funnet fram gamle øvingsfiler dypt nede i en mappe på et ekstarnt lagringsmedium! Einar Z. og Frank L. har fått hver sin CD. Si ifra dersom det er flere som vil ha.

På øvelsen 27.oktober stiller bassene og jeg opp en halv time tidligere, altså kl.18.30, til gruppeøvelse. Vi kommer til å jobbe med homogenitet i gruppa, og tar utgangspunkt i "Georgia".

In Harmony Petter S.

 

 

Øvelse 13. oktober 2008

Posted by Petter Spæren Sat, October 25, 2008 17:02:33

Vi fulgte planen for øvelsen og tok for oss "One more song" , "I'm sittin' on top of the world", "Beer barrel polka" og (stordel av øvelsen) "Daddy sang bass". Sistnevnte er en relativt lang låt med mange ord og noen små variasjoner i vers/Kor. Dette skaper vansker! Mange føler nok at de sliter med å lære tekst og stemme, andre har den allerede inne. Slik er det, i læringsprosesser kommer vi til etapper der det synes tungt! Men.... da er det like før vi når et nytt nivå og stemmen sitter.
Det å synge uten noter er selve forutsetningen for å kunne framføre barbershop riktig. Vi kan jo ikke stå der med noter, da forsvinner muligheten til å underholde et publikum. Det er grunnen til at jeg forsøker å legge et visst press på dere.

In Hsrmony - Petter S.

 

 

Øvelse 6. oktober 2008

Posted by Petter Spæren Tue, October 07, 2008 22:32:47

Klokken er 19.00, øvelsen er i gang og vi er litt fåtallige. Litt dumt egentlig, siden en ny sanger er på plass og vil se om dette kan være noe for ham og han for oss. Etter hvert kommer det sangere på alle stemmer, og det er jo bra. En sanger har meldt avbud til meg, det er fint, men jeg skjønner ikke helt at det skal være så vanskelig å sende en sms til meg og si ifra at man blir fraværende. Det gjør det lettere for meg å planlegge det vi skal gjøre. Kom igjen!!!!!

To hovedpoeng på denne øvelsen:

1) Paul fikk høre deler av sitt arr. "Kokomo". Vi takker for arr.et, Paul! Jeg tror/vet at det kommer til å låte bra, at det blir en låt vi kommer til å trives med. Publikum også vil jeg tro. Det er sterkt å sitte å høre det man selv har skrevet bli framført, jeg har vært der selv. En ting er en syntetisk avspilling i noteskriveprogrammet, noe helt annet å høre stemmer framføre det slik det skal være.

2) Einar Z. kom som ny sanger og ble raskt plassert på en stol ved siden av Marius og Egil, dvs. han sang lead. Vi ønsker Einar velkommen blant oss, som før sagt, vi er helt avhengig av tilvekst. Har en følelse av han likte det han hørte og var med på, og derfor tror jeg nok han stiller på neste øvelse. Velkommen skal du være, Einar! (Z)

Ny øvingsplan er sendt ut til alle. Jobb videre, karer, etterhvert plukker jeg notene fra dere!

In Harmony
Petter S.

 

 

Avlyst øvelse 29. september 2008

Posted by Petter Spæren Tue, September 30, 2008 14:20:00

Dette var jo i utgangspunktet en flott dag både i forhold til været og helsa! Snakket med Geir som lurte på om det ble øvelse, og joda, det skulle det være. Så kom sår hals snikende, og da bestemte jeg meg for å ta hensyn til meg sjøl og krype under teppet for om mulig å utrydde ondet i oppstartfasen.
Håper alle fikk meldinga og at ingen møtte opp til ingen nytte.

Vi sees mandag som kommer, da øver vi på det samme som vi skulle øvd på i går!

Hilsen Petter S.

 

 

Øvelse 22. september 2008

Posted by Petter Spæren Tue, September 23, 2008 21:47:53

Så var det mandag og øvelse på "Porselen" igjen. Jeg merker at det er med spenning og forventning jeg går til øvelsene etter at vi startet i august, vi jobber med nytt og spennende materilal, vi har øvingsCD-er og plan for hva som skal gjennomgås på øvelsen og jeg føler meg godt forberedt. En fin følelse!
Mandag startet litt skrint, for å si det sånn, vi var ikke mange da øvelsen startet. (Avbud og forsinkelser var forbilledlig innmeldt, og noen var forsinket.) Etterhvert ble det imidlertid folk på alle stemmer, og vi fikk gjennomført det som sto på planen.
Denne gangen var det kort repetisjon av "Var redo" med hovedvekt på bary-stemmen der Terje og Einar slo til! Vi jobba også med presisjon og rett uttale av "klang" , "själen" og "hälen" på svensk med Roy Arne som kompetent språk-konsulent.
Deretter jobbet vi med Kokomo, og fikk sunget oss gjennom to sider. Dette kommer til å bli bra, Paul! Det ble mest stemmetrening, naturlig nok, men fikk følelsen for arr.et. Moderne barbershop, dette, akkorder man ikke hører i tradisjonelle arr. og polecats. Når jobben er gjort, og vi kan stemmene på hele låta er det bare å finne fram Hawaii-skjortene og øve inn smidige hoftebevegelser. For å komme fort dit er det bare å øve, vi skal jobbe med den neste mandag også, og ,ja, det blir øvelse selv om skolen har høstferie.

"What'll I do" er er kjempearr, og utfordrer oss stemmemessig og når det gjelder music. Her holder det ikke med gjerrig og uskolert pusting. Utformingen krever en god teknikk Men etterhvert som man jobber med denne sangen gir den belønning i seg selv. Fler efikk gåse hud av akkordene, og mer skal det bli.

Egil oppsummerte øvelsen med å si at vi har lært og gjort mye siden oppstarten for en drøy måned siden, og det har han sannelig rett i!

In Harmony
Petter S.

 

 

18. september 2008 Tanker en torsdag kveld

Posted by Petter Spæren Thu, September 18, 2008 20:40:03

Det har vært en travel og fin uke så langt;fullt trøkk på jobben, spennende øvelse mandag, infomøte om det å ta "lappen" sammen med yngstemann på tirsdag og foreldremøte på onsdag. Nå er det torsdag kveld, og den er blank! Da blir det å lese mail og betale noen regninger etter middag, litt husarbeid og så .... tid til overs.
Den tida har jeg bla tenkt å bruke til litt øvelse på "What'll I do" og "Kokomo". For meg handler det ikke egentlig om stormøving, men jevn jobbing. Det tar litt tid å lære seg stemmene og tenke gjennom fornuftig metodikk før øvelsene. Forberedt coach betyr som oftest fin øvelse for deg. På den annen side er det jo slik at forberedt sanger betyr fin øvelse for alle, vi har alle et ansvar der. Med den systematikken vi har lagt i øvingsplanen og øvingsCD-ene skulle grunnlaget være lagt for gode øvelser framover. Hver gang vi øver registrerer jeg selvsagt at dere har jobba hjemme, noen mer enn andre. Det har sine årsaker, selvsagt har det det. Håper i alle fall du ikke går fra øvelsen med en følelse av at jeg ikke la merke til at du hadde forberedt deg!!
Har regnet litt på hvor mye tid jeg har brukt på korøvelser, konserter og seminarer fra jeg startet i 1984. Det ble mye! mellom et og et halvt og to år har gått med til dette. Tror ikke jeg overdriver.

Hjemmesidene våre og denne bloggen trenger oppussing i form av nye fotoer. Jeg administrerer sidene, og jeg vil gjerne ha bilder av koret i ulike sammenhenger brent inn på cd-er. Mailer med tunge bildefiler vil jeg gjerne unngå. Tar gjerne i mot cd-er førstkommende mandag!!!

En ting til. Coachcorner er nå etterhvert åpent for kommentarer fra betalende medlemmer av Fredrikstad Barberboys. Sjekk mailen din, der ligger det du trenger for å logge deg på. Legg gjerne inn en kommentar på det jeg skriver. Når jeg selv skriver forsøker jeg å tenke på at alle med internettforbindelse kan lese det jeg skriver! (Det er mange mennesker!) Husk derfor at dette bare er et forum for fornuftig kritikk (positiv og negativ) av det jeg gjør på øvelser, seminarer og konserter. La oss holde en fornuftig tone. (Les: Nett-etikette) En del temaer egner seg bedre i andre fora! smiley

In Harmony
Petter S.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL